Does my battery need a battery passport?

Do I need one? · Updated 2026-11-05 · 3 min read Updated

The short answer

From 18 February 2027, three kinds of battery need a battery passport to be sold in the EU: light means of transport (LMT) batteries such as e-bike batteries, electric vehicle batteries, and industrial batteries above 2 kWh, home storage included. Every other battery needs no passport, but must carry a QR code from the same day.

Art. 77(1)Art. 13(6)Recital 15Commission FAQ 3.1–3.3

What the regulation says

  • Art. 77(1) These three kinds of battery need a passport

    “From 18 February 2027 each LMT battery, each industrial battery with a capacity greater than 2 kWh and each electric vehicle battery placed on the market or put into service shall have an electronic record (‘battery passport’).”
  • Art. 13(6) Every battery carries a QR code

    “From 18 February 2027, all batteries shall be marked with a QR code as described in Part C of Annex VI.”
  • Recital 15 Home storage counts as industrial

    “Batteries used for energy storage in private or domestic environments, should be considered to be industrial batteries for the purposes of this Regulation.”

Quotes are from the English text of the regulations; the text published in the Official Journal prevails.

Who it applies to, by battery type

First work out which kind your battery is, then check the passport rule. The battery type pages go further: LMT batteries, industrial batteries and home storage, electric vehicle batteries and batteries that need no passport.

Battery typePassport needed?How to tell
LMT battery (e-bike, e-scooter and similar)YesAny capacity; weighs 25 kg or less and powers the traction of this kind of vehicle
Electric vehicle batteryYesAny capacity
Industrial battery (home storage included) above 2 kWhYesGenerally whether the declared rated energy exceeds 2 kWh, counted on the finished battery that works on its own and safely; packs that only work together count by their combined capacity, case by case (Commission FAQ 3.1–3.3)
Industrial battery of 2 kWh or lessNo passport, QR code neededExactly 2 kWh needs no passport either
Portable batteryNo passport, QR code neededThe ordinary battery of 5 kg or less
Starting, lighting and ignition (SLI) batteryNo passport, QR code neededUsed to start, light or ignite a vehicle

How the three thresholds are counted is in 2 kWh, 5 kg and 25 kg. If you are not sure where your product falls, talk to us; what we say is for reference and not legal advice.

Common mistakes

  • Do only electric vehicle batteries need a battery passport?

    No. LMT batteries such as e-bike batteries need one at any capacity, and so do industrial batteries above 2 kWh.

  • If no passport is needed, is there nothing to do?

    There is. From 18 February 2027 every battery carries a QR code. For a battery without a passport it leads to the label, the declaration of conformity and similar information (Art. 13(6)).

  • Is a home storage battery not an industrial battery?

    It is. The regulation says batteries used for energy storage in private or domestic environments are treated as industrial batteries. Above 2 kWh, they need a battery passport.

Update dates and checks

First published
Last updated
Checked against
Regulation (EU) 2023/1542 (Battery Regulation), consolidated text; Commission battery passport FAQ (completed September 2026, 1st edition, not law)
Checked
Checked 2026-11-07 · by PassBridge

This guide is for reference and is not legal advice. When the rules change we update it and say so here.

Still not sure? Talk to us.

Tell us about your product and we say which category it falls in, whether it needs a passport and by when. Every answer names its regulation article.

Apply for the free pilot
Chat

Add our adviser on WeCom

Add our adviser on WeCom

Scan with WeChat or WeCom and ask us anything.

Or write to
services@gdt-tech.cn